Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2010 15:54 - Прясното пиво е предпочитано заради по-различните вкусови качества
Автор: prikmeta Категория: Други   
Прочетен: 6267 Коментари: 0 Гласове:
0



imageБезспорен факт е, че в България бира се пи много. Това обяснява и високата концентрация на заведения от типа „бирарии", не само в столицата, но и в по-големите градове на страната. Заведенията се състезават в предлагането на десетки марки пиво от целия свят. За всеки вкус и предпочитание има и вид - светла, тъмна, червена...Един вид бира, който допреди години беше достъпен само  в чужбина, все по-често се предлага и у нас - живата бира.
Живата бира се предпочита, защото е прясна, казват експерти пивовари. Пивото не преминава през стандартните обработки, както бутилираната, която сме свикнали да купуваме в магазините и консумираме от години. В нея няма излишни добавки - консерванти и стабилизатори. Хората, които посещават заведения, предлагащи жива бира идват точно заради нея - тя има специфичен вкус, който няма как да бъде открит при бутилираното пиво.
Естествено, това че живата бира е прясна има и свой негатив - точно липсата на консерванти е й позволява да бъде трайна, ако бъде оставена на стайна темпратура. Затова експерти съветват - ако взимате за дома такова пиво, трябва да го държите в специални кегове или на ниска темпратура - не по-висока от 4 градуа.


Открийте разликите
„Основно разликите между прясната и останалата бира е в начина на призводството", разказа за в. „Пари" майстор - пивоварят на бирария „При кмета" Иван Карагьозов. Живото пиво преминава през повечето от етапите на производстото, при които минава онова, които се купува от магазините. За да издържи по-дълго в търговские обекти и да има един и същ вкус, добре познатото пиво преминава през различни преработки. Един от тях е филтрацията, чрез която се изкарват всички микрооранизми, които са в нея. Почти винаги се добавят консерванти и течността се пастьоризира, казва Карагьозов. Прясното пиво е по-натурален и полезен продукт, смятат експерти. То съдържа в себе и доста полезни съставки - целия комплекс витамин В, антиоксиданти, както и други витамини. Голяма част от тези елементи се сбиват в процеса на пастьоризация. Именно затова живата бира е толкова популярна и търсена - пи нея липсват част от тези интервенции и вкусът й е много по-различен, категорични са пивоварте. Като алкохолно съдържание няма разлика между двете - то се определя от количеството малц в течността.

Вкусови качества
Първите и най-отличителни белез на живото пиво могат да се видт още преди да се опитат. Пряснта бира е по-мътна и пяната е доста по-стабилна и пухкава - седи дълго време в чашата. Първата глътка също говори много на познавачите на бира - живата е много по-свежа и вкусът на маята се усеща много повече. При пастьориацията, през която минава станартното пиво се появява един тон във вкуса, който се нарича „тон на пастьоризацията" и напомня за нещо сварено, обяснява разиките между прясното и пастьоризирано пиво, Иван Карагьозов.

По принцип светлата бира се предпочита от българите - независимо дали е прясна или обикновенна. Жените обаче предпочитат предимно тъмно пиво, казват от "При кмета". Много търсени са и червеното и пшеничното пиво.

Жива бира за 45 дни
Прясното пиво се приготвя бързо...за около месец. Инталациите, в които се приготвя се състоят от няколко части. „При кмета" разполага с такава инсталация, в която приготвят и собствена марка жива бира.
image„Бира се прави от вода, малц, хмел и мая", обяснява като на лекция майстор-пивоварят Иван Карагьозов. Малцът представлява преработен ечемик - той определя цвета на напитката, дава захарността, която след това ще ферментира и ще се превърне в алкохол и въглероден двуокис. В заведението се използват четири вида малц. По ринцип може да се използват ралични видове от съставката - карамел малц, тъмен, светъл. Хмелът пък определят горчивината и структурата на пяната.
Водата и малцът се смесват във варилнат инслаталация, течността се фитрова, след това следва и самото варене. Цялата продължителнот на този етап е около 10-12 часа, при който от изходните суровини се получава сладка течност, която е готова за ферментация.
Следва заквасването с активните дрожди и бирената мая - така консистенцията се оставя в продължение на около седмица, през която протича процеса на ферментация - захарите, които са се получли по време на варенето се превръщат в алкохол и въглероден двуокис. Така сумарно целия процес, включващ всички етапи от приотвянето на живата бира, продъжава около 40-45 дни, обяснява мастор-пивоварят.

Елина Пулчева
в. Пари 10.2010г.






Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: prikmeta
Категория: Други
Прочетен: 134493
Постинги: 10
Коментари: 5
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930