Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2010 11:19 - Бирата – напитка за шампиони
Автор: prikmeta Категория: Други   
Прочетен: 2281 Коментари: 0 Гласове:
0



imageЕдна от най-старите леко алкохолни напитки, разпространени и до ден днешен в света – това е бирата. Едни от най-древните намерени писания споменават човешкото трудолюбие за производство и разпространение на бира („Кодекса на Хамураби” – с включени закони за регламентация на бирата и местата за консумация; „Химнът на Нинкаси” – молитва към богинята на бирата в Месопотамия).

Днес бирената индустрия е глобален бизнес, с господстващи, световно признати производители, износители, разпространители и разбира се – многобройни консуматори и заклети фенове.

По популярност се нарежда веднага след водата, кафето и чая. Произвежда се в пивоварни, чрез ферментация на нишесте (главно добите от зърнени култури), малцов ечемик, царевица и други. Най-често бирата се ароматизира с хмел, които придава горчивия вкус и действа като естествен консерватор. Други използвани ароматизатори са някои билки или плодове.

Често срещана категоризация на бирата обхваща два аспекта: световно популярната Pale Lagers и регионално разпространените Ales (които допълнително се структурират в различни видове). Алкохолното съдържание на напитката обикновенно варира между 4% - 6% алкохол, но съществуват и много слабо алкохолни бири, както и безалкохолни.

Бирата се е превърната в част от културата и начина на живот на редица народи. Всяка година в държави като Германия, Чехия, Полша се организират бирени фестивали с разнообразни игри и забавления за феновете. А предлаганите разновидности са повече от способностите на хората за консумация. Част от известните и признати производители на бира са именно страни като Германия, Чехия, Полша, Холандия, Белгия.

Процесът на производство изисква определено време за ферментация, защото в бирата се съдържат вещества като въглехидрати, захар, нишесте. Съставките й били известни на различни народи от древността, но всяка култура е произвеждала в някое отношение различна от другите бира. Някои са слагали мед, плодове, билки, различни растения, дори носители на наркотични вещества.  Единствено хмелът е добавен по-късно. Напитката се е разпространила в Европа от германските и келтските племена още преди 3000 г. пр. Хр.

В периода на индустриалната революция от занаятчийско занятие, бирата се превръща в промишлено произвеждан продукт. Консумацията й значително нараства от всяко домакинство в края на 19 в. Изобретяването на хидрометъра и термометъра спомага развитието на пивоварния бизнес като превръща производството в по-прецизно, увеличава се контрола на процесите, а от там и качеството на резултата.

През 2006 г. повече от 133 милиарда литри бира са били продадени за една година, с приходи от над 294 милиарда долара.



Тагове:   индустрия,   напитка,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: prikmeta
Категория: Други
Прочетен: 133921
Постинги: 10
Коментари: 5
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031